Τη συγνώμη να τη δείχνεις στις πράξεις

Η λέξη "συγνώμη" είναι η επιείκεια που ζητάει κάποιος για να του συγχωρεθεί ένα σφάλμα, ένα λάθος , μια κακή συμπεριφορά που διέπραξε απέναντι σε έναν άλλο άνθρωπο.
Δηλώνει με αυτό τον τρόπο προφορικά, πως αναγνωρίζει το λάθος του και προφανώς έχει μετανοιώσει γι'αυτό. Ζητάει λοιπόν συγχώρεση.

Από την άλλη συχνά ακούμε τους φίλους μας να λένε - πιθανόν να το έχουμε πει κι εμείς- πως από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.


Το να κάνεις λάθος δεν είναι τόσο σπουδαίο. Όλοι κάνουμε άλλωστε. Σπουδαίο γίνεται όταν δεν το αναγνωρίζεις, όταν δεν το αντιλαμβάνεσαι και συνεχίζεις να εκδηλώνεις απρεπή συμπεριφορά που τις περισσότερες φορές πληγώνει τον αποδέκτη.

Ή ακόμα χειρότερα όταν δεν το παραδέχεσαι το λάθος σου αλλά υποκρίνεσαι πως έχεις μετανοιώσει ζητώντας απλά μια "συγνώμη" δίνοντας ένα σωρό υποσχέσεις πως δε θα συμβεί ξανά. 
Εδώ είναι και το πρόβλημα.
Αν η "συγνώμη" που λέμε δεν συνοδεύεται από αλλαγή  συμπεριφοράς, αλλαγή στάσης πάνω στο συγκεκριμένο σφάλμα μας, τότε δεν έχει καμία αξία και φυσικά θα γίνει ξανά και ξανά...
Μια "συγνώμη" από μόνη της δε λέει τίποτα. 
Οι πράξεις θα δείξουν αν κάποιος την εννοεί ή όχι. 
Κι αν είναι εγωιστής και δε μπορεί να τη πει αυτή τη λέξη, μη στεναχωριέσαι. Θα στη πει με τις πράξεις του. Θα τη δεις στην αλλαγή της συμπεριφοράς του. 
Το καλύτερο φυσικά είναι ο συνδυασμός και των δύο.
Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται μεγάλη ανάλυση μέσα μας το γιατί και το πως... το γιατί έγινε το λάθος και το πως επιτρέψαμε στον εαυτό μας να το κάνει. Πως επιτρέψαμε στον εαυτό μας να πληγώσει έναν άλλο άνθρωπο που τις πιο πολλές φορές  τον αγαπάμε....
Χρειάζεται να "ψάξουμε" βαθιά μέσα στο εγώ μας να βρούμε τη λύση. Να την επεξεργαστούμε. Να τη διαχειριστούμε στο μυαλό μας και να αποφασίσουμε αν όντως μπορούμε και θέλουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. 
Όταν αγαπάς αληθινά θα το δεις.... θα το αναλύσεις.... θα το αλλάξεις... θα ζητήσεις συγνώμη και θα αλλάξεις τα κακώς κείμενα με πράξεις. 

Παπαγάλος
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο